Könyvtárunkról

Azok a könyvek, amelyek könyvtárak polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz olvasó. Bármennyire is befejezett remekművek, csak utalások vannak bennük, célzások, ákombákomok, melyek pusztán egy másik lélekben ébrednek életre. A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.”     Kosztolányi Dezső


Klubkönyvtárunk a Major területén az istállók helyére épült 1966 évében. Sokáig ott működött, majd 2004. március 9-én átszervezések miatt a Magyaralmási Általános Iskolába költözött.
Könyvtári állomány tartalmazza az általános- és középiskolások kötelező és ajánlott irodalmát, helyben használható segédkönyveket, gyermekek és felnőttek számára szép- és szakirodalmi dokumentumokat.
2014. évtől a KSzR (Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer)  való csatlakozás kezdetétől, évente többször nagyobb összegben gyarapodik a könyvtár állománya. Technikai eszközök igénylésére is van lehetőség és nem utolsó sorban programok szervezésére, finanszírozására.
2016 júliusban megkezdődött az önkormányzat tulajdonában lévő állomány selejtezése. Szükségességét indokolta, hogy kezdetek óta a beszerzett könyvek tartalmilag elavulttá váltak és fizikai állapotuk már nem volt megfelelő. Leválogatást a Vörösmarty Mihály Könyvtár szakemberei végezték. Selejtezés után a megmaradt állományrész feldolgozásra került a TexLib integrált könyvtári rendszerben.
2017. évben NKA pályázatot nyertünk, melyen teljes bútorzat csere történt, új polcokkal, székekkel, asztalokkal, szőnyeggel- kialakult egy gyönyörű információs közösségi hely.
A könyvtári könyvek kölcsönzése az internetes szolgáltatás ingyenesen igénybe vehető a nyitvatartási időben. Heti és havi folyóiratokkal is rendelkezünk.
Informatikai hátteret a látogatók számára három számítógép biztosítja. A nyitva tartás alatt fénymásolásra, szkennelésre, nyomtatásra van lehetőség.
Programjainkról, rendezvényeink témáiról és időpontjairól honlapunkon, utcai hirdetőtáblákon, és a könyvtár üzenőfalán tájékozódhatnak!

Tisztelettel:
Némethné Boros Ágota
könyvtáros

Általános információk

Intézmény neve:     Magyaralmás Könyvtári, Információs Közösségi Hely

Cím:                               8071 Magyaralmás, Iskola utca 9.

Elérhetőség:           06-20/969-0043

Nyitva tartás:

Hétfő: 13.00-17.00

Kedd: 9.00-17.00 ebédidő: 12.00-12.30

Szerda: 13.00-18.00

Csütörtök: 13.00-17.00

Péntek: 9.00-12.00

Szombat: 9.00-11.00

Könyvtár hírek – 2022.február 3.

Szerintem a mi intézményünk falunk egyik gyöngyszeme, lehet, hogy elfogult vagyok, de nézzétek/nézzék el nekem.

Némethné Boros Ágota

Kedves magyaralmásiak!

Bemutatnám könyvtárunkat, aki még nem ismerné!

Az évek során mind a belső kialakítása- melyen sokat dolgoztunk hosszú időn át-, mind az állomány, szépült, bővült, sok- sok új könyvvel gazdagodott, minden korosztály számára érdekes, szórakoztató, tudásvágyat csillapító kötetekkel gyarapodott, mely évente közel 1 millió forint KSZR támogatással bővül.

Válogathatunk

  • Gyerekirodalom legfrissebb köteteiből

Pl.: /Most én olvasok! sorozat, Képeskönyvek kihajtható ablakokkal, G. Stilton ,

Bosnyák Viktória, Fésűs Éva, Bartos Erika, Berg Judit, Csukás István, Dániel András, Vadadi Adrienn

  • Ifjúsági regények legizgalmasabb történeteiből

Helka sorozat, Rumini sorozat, Idődetektívek sorozat, Leiner Laura, Csukás István,

Téti István, Nógrádi Gábor, Lackfi János, Janikovszky Éva, Berg Judit, Sohonyai Edit, Harry Potter sorozat, …..stb.

  • Régi klasszikusok is polcon vannak, viszont a legfelkapottabb az un. „sikerirodalom” mely nagyrészt ma élő írók történeteit foglalja magába. Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek, forog kézről kézre.

Felsorolni is nehéz, pár írót kiemelve: Fábián Janka, Böszörményi Gyula, Náray Tamás, Fejős Éva, Papp Diána, Kepes András, Papp Csilla, Jeffrey Archer, Borsa Brown, Ken Follett

  • Kötelező és ajánlott irodalom is nagy számban van, az új igényekhez alkalmazkodva.
  • Essen szó az ismeretterjesztő könyvekről, melyek segítenek a gyermeknevelésben vagy kaput nyitnak egy- egy pszichológiai problémára, környezetvédelem területén adnak tanácsot, tudásra szomjas gyerekeknek szépen illusztrált oldalakon keresztül játékosan tanítanak, felsorolni is nehéz!

Otthont ad a könyvtár előadásoknak, nevezetes évfordulók megemlékezésének, helyi kézműves vásároknak, olvasás népszerűsítésének, könyvtári óráknak, ha a covid engedi!

Természetes a mai világban a számítógép, internet, nyomtatási lehetőség, de beszélgetésre és kikapcsolódásra is van igény.

Örülök annak, hogy nemcsak a fiatal korosztály látogatja, hogy gyarapodik a felnőtt olvasók száma és boldogan mesélik, milyen jó volt a könyv amit olvastak!

Röviden ennyi, ez a mi könyvtárunk, Magyaralmás könyvtára!

Tisztelettel: Némethné Boros Ágota/ könyvtáros